Atlétika
Magyari Zoltán

MTK legendárium | 324. rész

Publikálva: 2024.05.06 Frissítve: 2024.05.03 MTK Budapest

Az MTK-alapító Szekrényessy Kálmán élete. „Szekrényessy Kálmán szerelmei” „A füredi Anna bálon kezdetű dal születése” 6. rész.

A Lengyel Soma füredi műtermében elkészíttetett híres Szekrényessyről készült fotográfia közvetlenül a Balaton első átúszását követően készült, és minden bizonnyal egy több darabból álló fényképsorozat lehetett, melynek jelenleg csupán egyetlen darabját ismerjük. Ezt követően Szekrényessy Kálmán is „bepodgyászolt”, és elhagyva Balatonfüredet egy villámlátogatásra még Háczky Lauráék szép, klasszicista kúriájába rándult. E döntését azonban nem kis tépelődés előzte meg:

Valódi lelkitusát küzdött, használja-e a kért és kapott engedélyt, hogy [Lauráéknál] tiszteleghessen, vagy pedig ne, és távozzon ismét külföldre.

Végül győzött a szív és az ész, minek következtében hátaslovát a Nagysomlyó irányába fordította, hogy mielőbb Közép-Iszkázra érjen:

Reggel még a Balaton üdítő hullámaiban fürdött, délután pedig már azon falu felé ügetett, melyben [Lauráék] nyaraltak. Hosszú út volt, de a szerelem szárnyain szinte röpülve tette meg azt [Kálmán]. Midőn az udvarba lovagolt, a háziakat nem találta ugyan honn, de csakhamar hazatérvén azok, [Laura] bemutatta [Kálmánt] édesatyjának. E pillanattól [Kálmánra] nézve nagyon, szerfölött sok függött. Ő megtetszett [Háczky Sándornak], az meg rá nézve tette a legjobb benyomást. [Kálmán] boldogsága ismét fokozódott.

Az országos ismertségű család leszármazottja, Szekrényessy Kálmán nemcsak származása, de személyes tettei révén is szívesen látott vendég lett a Háczky-kúriában, mely iszkázi családi fészekre egész élete folyamán szeretettel gondolt, mint boldogsága kiemelt helyszínére: „Azon házban kimondhatatlanul boldog órákat töltöttem.

Szinte hihetetlen, de az úszó körüli szerelmi háromszög a Közép-Iszkázon tett látogatást követően szerelmi négyszöggé bővült, amikor Kálmán választottjának nagynénje és nevelője, a negyvennégy esztendős „tündérszépségű nagynéni”, Pap Amelie is ringbe szállt a férfi kegyeiért.

Amelie nevelte fel Háczky Laurát, kivel annak felnőtté válása idején mind több konfliktusa adódott. Pap Amelie-nek gondolnia kellett jövőjére s a társválasztás szempontjából a nagyra becsült országos sportférfi éppen megfelelt volna a magányos és gazdag földbirtokosnőnek.

Szekrényessynek mind jobban feltűnt a nála tíz esztendővel idősebb hölgy fokozódó lelkesedése: „A jóságos nagynéni. […] gyakorta tüntetett ki, halmozott el. [figyelmességével] és mindig kegyes volt irántam.

A nagynéni igazi önfeláldozásból maradt hajadon, hogy felnevelhesse nővérének „már legzsöngébb gyermekkorában árvaságra jutott egyetlen gyermekét, kinek második anyja volt, s mint ilyen [kúriájuk] háztartását vezette.” Kálmánból ez az önfeláldozás őszinte tiszteletet váltott ki, melyet azonban a vénkisasszony csakhamar félreértett. Mivel Szekrényessy kapitány jó ideig titkolta a fiatal leány iránti szerelmét, az csak fokozta a nagynéni reménykedését: 

A történet szálai, tehát egy igazi görög színdarab tragikomikumát megidézően kuszálódni kezdtek, hisz a nagynéni „csakhamar forró szerelemre gyúl.”-t Szekrényessy iránt s nem kis energiákat mozgósítva igyekezett helyzetbe kerülni.

Milyen viszonyok fogadták Szekrényessy Kálmánt Közép-Iszkázon, hova boldog, reményteli, de kissé félszeg udvarlásai kötötték? Hamarosan ez is kiderül…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!